JAK ZVÍŘATA PROŽÍVAJÍ SILVESTROVSKÉ OSLAVY?

Jak zvířata prožívají silvestrovské oslavy?

Reakce na petardy a ohňostroje jsou u zvířat velmi individuální. Záleží i na povaze vašeho domácího mazlíčka. Je možné, že máte štěstí a váš pes nebo kočka vnímá poslední den v roce jako každý jiný a stráví ho klidně spící v pelíšku. Bohužel ne všichni mazlíčci jsou na tom stejně. Psi i kočky mají mnohonásobně vyvinutější smysly, především sluch, a proto je pro ně hluk petard výrazně silnější a bolestivější, a může dokonce vést i k trvalému poškození sluchu. Vystresovaní psi i kočky navíc často na výbuchy reagují útěkem, a pak již netrefí domů. Ohňostroje a petardy děsí nejen domácí mazlíčky, ale i volně žijící zvířata a způsobují jim velký stres, mnohdy se v panice snaží uprchnout, a mohou si tak způsobit i vážná poranění.

Jak se pozná pes ve stresu?

Podle čeho poznáte, že je váš pes ze silvestrovských oslav ve stresu? Projevy se mohou lišit případ od případu. Obecně lze říct, že na svém čtyřnohém příteli poznáte, že není ve své kůži: může zrychleně dýchat a nervózně těkat očima po místnosti ve snaze najít příčinu hluku. Stres se může projevovat i tak, že pes nervózně pobíhá po bytě, více štěká, vyje nebo vrčí. Z nervozity může ničit boty nebo nábytek, může se vyděšeně krčit v posteli či v předsíni, nebo dokonce strachy udělat loužičku.

iMáte-li doma štěně, je dobré ho začít připravovat na podobné situace již v útlém věku.

Jak zklidnit psa na Silvestra?

U psa je ideální stresové situaci předejít. Dočasně se přesunout někam, kde lišky dávají dobrou noc a o ohňostroji tam nikdy neslyšeli, se ale podaří málokomu. Dobrá zpráva je, že vrozenou panickou reakci má jen malá část psů. U těch je skutečně nutné držet je po dobu silvestrovských oslav doma, a pokud je to nezbytné, pak po poradě s veterinářem nasadit uklidňující léky. Většina psů má ale strach z ohňostroje nebo petard jen proto, že na ně nejsou zvyklí a mají strach z neznámého. Ale když pes svému pánovi důvěřuje, překoná i takto náročné situace.

pes ve stresu


Máme pro vás několik tipů, jak zklidnit psa na Silvestra:

  • Venčete brzy a unavte ho.
  • Nenechte psa samotného a zabavte ho.
  • Připravte mu úkryt.
  • Sáhněte po uklidňujících přípravcích.

 

Venčete brzy a unavte ho

Procházka těsně před nebo po půlnocí není dobrý nápad, na Silvestra se zaběhne spousta domácích mazlíčků a někteří z nich již nedokáží sami najít cestu domů. Na dlouhou procházku běžte v době, kdy ještě tolik nehrozí odpalování petard a ohňostrojů, a raději nepouštějte psa z vodítka. Pokud se vám podaří psa pořádně unavit, máte větší šanci, že silvestrovské oslavy váš unavený mazlíček buď prospí, nebo jeho reakce na petardy nebude alespoň tak silná.

Nezapomeňte psovi dát obojek s kontaktem na vás, kdyby se přece jen ztratil. Je načase pořídit obojek i se známkou, kde kromě jména bude uvedena adresa a kontaktní telefonní číslo. Pokud by se vám pes zaběhl, nálezce se s vámi snáze spojí.

 

Nenechte psa samotného a zabavte ho

Na Silvestra svého domácího mazlíčka nenechávejte samotného. S vámi se bude cítit mnohem bezpečněji, zklidní se, když ho vezmete do náruče a budete mít jeho reakce lépe pod kontrolou. Pokud vy na ohňostroj nijak nereagujete, pak vaše chování uklidní i psa a ten bere výbuchy a světelné efekty jako věc, které se není třeba bát. Je ideální zkusit psa zabavit oblíbenou hračkou či hrou a rozptýlit ho, jako by se venku nic nedělo.

vystrašený pes

 

Připravte mu úkryt

Pokud jste zjistili, že váš pes nebo štěně má strach z ohňostroje, připravte mu místo, kam se může schovat. Vytvořte mu chráněný prostor a útočiště, kde bude hluk petard nejméně slyšet a ve kterém se bude cítit bezpečně. Zatáhněte žaluzie nebo závěsy, dokážou částečně ztlumit jak hluk, tak i světelné efekty. Můžete také pustit televizi nebo hudbu, i to zčásti překryje zvuky rachejtlí.

Dejte mu tam pelíšek, vodu a buďte na blízku, dokud se neuklidní. Pokud si bude chtít zalézt někde jinde v bytě, nechte ho a nenuťte, aby byl u vás. Ukliďte všechny předměty, které by pes mohl v panice rozbít, aby se nezranil. Na psa mluvte klidně a chovejte se normálně, rozhodně ho za jeho strach a projevy stresu netrestejte, nedávejte mu ale ani pamlsky. Mohl by si myslet, že se chová správně, a proto dostává odměnu.

iMáte-li hlídacího psa, který žije venku, udělejte výjimku a vezměte ho do domu, kde se bude cítit bezpečněji. Rozhodně psa během ohňostrojů nenechávejte venku.

Přípravky na uklidnění pro psa

Pokud už ze zkušenosti víte, že váš pes bude silvestrovské oslavy pravděpodobně špatně snášet, můžete sáhnout po prášku na uklidnění pro psa s přírodními výtažky nebo použít přípravky pro psy na bázi feromonů či difuzéry rozprašující uklidňující látky. Psychickou pohodu a rychlé zklidnění v situacích, jako je stres a panika, přinášejí například Bachovy kapky pro psy nebo přípravky na uklidnění pro psy Alavis Calming. Je ale třeba počítat s tím, že je vhodné tyto přípravky nasadit s předstihem.

Vyzkoušeli jste už úplně všechno a stále si nevíte se svým psem rady? Pokud váš pes opravdu špatně snáší silvestrovské oslavy, pak vyhledejte pomoc veterináře a konzultujte s ním i možnosti medikace. Poradí vám a předepíše vhodné prášky na uklidnění pro psa, určí přesné dávkování i ideální dobu podání.

Jak se pozná stres u koček?

Silvestrovské oslavy jsou velice náročné i pro kočky. Protože mají perfektní sluch a výborně vyvinuté smysly, hluk petard a záblesky ohňostrojů je velice stresují, snaží se proto z nepříjemné situace uniknout.

Jak poznáte, že je vaše kočka ve stresu?

  • Ukryje se v nepřístupném místě.
  • Mňouká a třese se.
  • Rychle běhá po bytě sem a tam.
  • Má průjem, neudrží moč, zvrací.
vystrašená kočka

Jak zklidnit kočku na Silvestra?

Pokuste se vytvořit vaší kočce takové podmínky, aby silvestrovskou noc přežila v co největším klidu a pohodlí. Pokud máte kočku, která chodí ven, nechte ji na Silvestra raději doma. Na kočku má velký vliv i vaše chování, snažte se proto chovat klidně jako obvykle.

iDomácí mazlíčky je možné na hlasité zvuky podobné těm silvestrovským postupně zvykat. A začněte již od kotěte. Můžete třeba kočce dávat hračky, které dělají hluk, či pouštět hlasitě televizi a postupně vše zesilovat. Silvestr potom možná proběhne úplně v klidu.
vystrašená kočka

Jak kočku nejlépe ochránit, aby silvestrovské oslavy přečkala bez úhony?

Vytvořte kočce úkryt – zavřete okna, zatáhněte rolety a závěsy, kočičí dvířka uzavřete, aby kočka nemohla utéct ven. Pokud si kočka sama nalezne temný kout a ukryje se v něm, nerušte ji. K překrytí hluku z petard můžete pustit hudbu nebo televizi.

Nenechávejte ji samotnou a zabavte ji – pokud má kočka u sebe svého pána, reaguje na stresovou situaci mnohem klidněji. Pokud tedy nemusíte, nenechávejte kočku doma samotnou. Zkuste ji nějak zabavit, oblíbenou hrou či lovením pamlsků, kočka unavená hraním pak snadněji usne a také lépe snáší hluk a světla ohňostrojů.

Dejte pozor na možný útěk kočky – například při otevírání dveří, pokud k vám přijde někdo na návštěvu. Máte-li kočku čipovanou, aktualizujte údaje v databázi.

Použijte léky na uklidnění pro kočky – rozhodně vyzkoušejte třeba přípravky řady Feliway, které mají zklidňující účinky díky obsahu kopie kočičích feromonů štěstí a harmonie. Nebo třeba Bachovy esence pro kočky, které dokáží spolehlivě zklidnit i vašeho domácího mazlíčka. Pokud máte špatné zkušenosti již z minulého roku a víte, že vaše kočka Silvestr v klidu skutečně nezvládne, kontaktujte veterináře a nechte si předepsat prášky na zklidnění pro kočky.

 

Zpět do obchodu